Perutusan Selamat Tahun Baru Cina 2013

KEADILAN mengucapkan selamat menyambut Tahun Baru Cina kepada seluruh rakyat Malaysia berketurunan Cina di mana sahaja mereka berada.
Kepada mereka yang pulang ke kampung halaman, pandulah dengan berhemah, biar lambat asalkan selamat.

Lazimnya sambutan tahun baru ini seperti sambutan perayaan lainnya, pasti akan diraikan dengan penuh rasa gembira bersama keluarga, sanak saudara dan jiran tetangga. Jelas terpancar semangat muhibah tulen di antara kita, tanpa mengira ras atau keyakinan, tatkala bersama-sama meraikan perayaan-perayaan tersebut. Tiada sengketa, tiada momokan dan tiada kecurigaan antara kita apabila semangat muhibah meresapi sanubari rakyat Malaysia.

Oleh kerana itu wajar kita menginsafi bahawa semangat muhibah serta masyarakat yang majmuk ini adalah antara kekuatan ampuh milik rakyat Malaysia. Perbezaan adalah lumrah, namun menghormati perbezaan dengan ikhtiar sedaya mungkin untuk kenal mengenali, sejajar dengan pesan Li-Taarafu, itu merupakan akhlak terpuji. Makanya lipat gandakan usaha, demi generasi kemudian, memupuk etika murni saling menghormati antara kita. Yakinilah rakyat Malaysia sudah matang, tiada momokan yang mampu memecahbelahkan kita.

Sejarah merakamkan kemerdekaan serta kemajuan negara ini merupakan sumbangan seluruh rakyat Malaysia termasuk masyarakat Tiong Hua. Tiada siapa mahu ketinggalan demi memastikan negara ini bebas dari penjajahan. Tatkala generasi terdahulu berkorban demi membebaskan kita dari kezaliman penjajah, mereka membayangkan Malaysia yang adil untuk semua.

Akan tetapi, malangnya, semangat kemerdekaan 1957 dan semangat pembentukan Malaysia 1963 itu terencat di tengah jalan akibat ada penguasa yang mengabaikan nasib rakyat. Mereka hanya mementingkan tampuk kekuasaan dan sekadar mahu mengaut kekayaan negara buat memenuhi kantung mereka.

Manakala itu demi mengekalkan kedudukan, mereka sanggup mengolah tafsiran sejarah mengikut acuan mereka sendiri dan bertunjangkan politik perkauman sempit sekaligus cuba mendapat laba politik dengan menakut-nakutkan rakyat Malaysia. Namun percayalah itu sekadar angan-angan kosong mereka sahaja. Rakyat Malaysia bijak menentukan hala tuju negara dan akan menepikan politik perkauman sempit yang berusaha menyemai kebencian.

Justeru demi bersama-sama rakyat Malaysia memacu perubahan yang lebih baik, Parti Keadilan Rakyat sentiasa mengungkapkan wacana dasar serta kebijakan sebagai tandingan kepada dasar usang yang diolah penguasa. Parti Keadilan Rakyat menyedari pendidikan merupakan asas kepada pembangunan negara.

Sebagaimana yang telah dijelaskan dalam Buku Jingga, Pakatan Rakyat tidak akan ada sebarang diskriminasi dalam membangunkan pendidikan. Pengiktirafan sijil peperiksaan UEC akan dilaksanakan sejurus kita mentadbir Negara.

Di samping itu, isu kenaikan kadar jenayah juga merupakan antara agenda utama yang diungkapkan Parti Keadilan Rakyat. Saya dan ramai lagi wanita di Malaysia sebagai ibu dan juga nenek berasa bimbang dengan kadar jenayah di negara kita yang tidak mendapat tindak balas sambil lewa daripada kerajaan pusat. Saya menyeru kepada semua kaum ibu di Malaysia, marilah kita bersama-sama dengan KEADILAN yang telah pun menjalankan kempen “Wanita Malaysia Menentang Jenayah.”

Akhirnya, Selamat Tahun Baru Cina saya ucapkan kepada seluruh masyarakat Tiong Hua. Ayuh kita berganding bahu dan bersama untuk membina Malaysia yang lebih baik. Moga tahun ular ini, kita dapat menyaksikan satu perubahan besar di Malaysia.

Gong Xi Fa Cai! Xin Nian Jin Bu!

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

Presiden

Parti KEADILAN Rakyat

人民公正党主席拿督斯里旺阿兹莎癸巳年献词

 

癸巳年无疑是马来西亚民主转型与巩固的重要一年,历史将会记载之。

中华民族5千年来经历过许多苦难,前仆后续为更好的生活而奋斗,才会有如今璀璨的中华文化。马来西亚华人在我国独立与建国史上,也付出了不可磨灭的贡献。可惜的是,我们拥有一个不思民间疾苦只在乎谋取权位的执政集团,试图歪曲历史或污蔑他人以达私欲。

我国国家宪法保障各族享有母语教育的权利不容置疑,自独立以来,华小已成为马来西亚国家教育体制的一环,然而华小年年名额不足的困境国阵政府却充耳不闻,亦不制度化拨款或拨地主动增建华小,已凸显国阵政府不知民情,又如何解民忧、暖民心?

受到世界顶尖大学承认的华文独中统考文凭推行至今已有39年历史,课程内容根据马来西亚教育纲要而制定,许许多多独中毕业生如今在各领域都有杰出表现,理应是马来西亚人的骄傲;然而,国阵政府多年来的教育政策偏差,拒绝持高中统考文凭者申请进入本地大学和申请公共服务局奖学金,不仅导致我国人才严重外流,更进一步重挫经济发展,显然是国家的损失也令国人蒙羞。

教育乃立国之本、百年发展大计,民联在教育课题上采取一视同仁的政策,公平对待华小、淡小、宗教小学。在教育课题上,民联三党联署的《橙皮书》已经鲜明地表明立场,一旦民联在来届大选获胜并执政中央,便会承认独中统考文凭并根据社区需求批准增建独中与华小。

此外,我和许多马来西亚女性一样,有个丈夫也为人母、为人祖母,在一个犯罪率居高不下而中央政府毫无对策的社会,我时时刻刻担心着家人尤其是女性成员的安全。我希望妇女们共同响应人民公正党展开的“大马母亲抵御犯罪”(Malaysian Mothers against Crime)全国运动,由女性自身来防范罪案,用勇气与母爱来迎接新的一年。

《韩非子》曰“飞龙乘云,腾蛇乘雾”,蛇是直观的动物,即具魅力亦有冷静化解危机能力,相信我国华裔同胞今年也一定能像金蛇一样,不为贪腐集团诱惑,冷静面对改朝换代的变动。

新年净步,换事如意,期盼癸巳年国运能“大地回春”!

人民公正党主席拿督斯里旺阿兹莎医生

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

Presiden Parti Keadilan Rakyat

 

This entry was posted in Demokrasi, KEADILAN, Kenyataan Media, Pakatan Rakyat, Politik and tagged . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s