AMK: Tangkap pihak terlibat insiden letupan

KUALA LUMPUR 10 Jan: Angkatan Muda KEADILAN menggesa pihak polis bertindak segera ekoran insiden letupan di Kompleks Mahkamah Tinggi Jalan Duta semalam, kata ketuanya, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Menurut Shamsul, adalah aneh apabila pihak tidak bertanggungjawab berani melakukan perancangan tersebut, sedangkan kompleks mahkamah itu diiktiraf antara kawasan paling selamat di Malaysia.

Justeru itu katanya, AMK mendesak pihak polis menangkap mana-mana individu yang disyaki terlibat dengan insiden itu, yang menyebabkan lima cedera dan beberapa kenderaan rosak.

“AMK percaya dengan kawalan rapi pihak polis, termasuk dengan fasiliti lengkap CCTV di sekitar kawasan berkenaan, pihak tersebut boleh diberkas segera,” ujarnya.

Katanya lagi, AMK mengesyaki wujud unsur-unsur sabotaj yang mahu dilancarkan oleh pihak-pihak tertentu di sebalik perhimpunan aman yang dianjurkan oleh KEADILAN semalam.

“Berkemungkinan besar, letupan itu dirancang kerana mereka daripada awal mengesyaki Anwar didapati bersalah, maka imej KEADILAN akan dipalitkan kononnya ada cubaan menghuru-harakan situasi dan gagal mematuhi perjanjian awal antara pihak polis dan KEADILAN,” tegas Shamsul.

Tambahnya lagi, perancangan jahat mereka itu bagaimanapun terencat apabila mahkamah memutuskan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersalah dan dibebaskan daripada tuduhan.

Lantas, ujarnya letupan berskala kecil pula yang dilakukan hingga mengakibatkan berlaku kecelakaan pada beberapa individu dan harta awam.

“AMK menegaskan bahawa perancangan kotor dan jijik seumpama ini adalah perancangan yang bodoh dan merendahkan kredibiliti rakyat yang matang menilai.

“14 tahun cukup untuk mengajar rakyat bahawa sememangnya ada pihak yang cuba menjadi ‘api dalam sekam’, mengotorkan perjuangan murni rakyat menuntut keadilan dengan insiden-insiden yang tidak diingini,” sambungnya lagi.

This entry was posted in Demokrasi, KEADILAN and tagged . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s