KEADILAN tuntut anggota polis tembak remaja diambil tindakan

KEADILAN menuntut supaya anggota polis yang terlibat dalam kes tembakan mati tiga remaja di Glenmarie, Shah Alam, November tahun lalu dibawa ke muka pengadilan.

Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar dan N Surendran berkata demikian mengulas jawapan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein di parlimen 17 Oktober lalu.

Hishamuddin dalam jawapannya berkata,  polis bertindak mengikut undang-undang dalam kes melibatkan mangsa, Muhamad Syamil Hafiz, 15 Mohd Hairul Nizam Tuah, 20 dan Muhamad Hanafi Omar, 22.

“Dakwaan bahawa polis bertindak betul dalam kes ini adalah sama sekali bercanggah dengan laporan bedah siasat ke atas tiga mangsa berkenaan. Laporan bedah siasat menunjukkan peluru yang menembus tubuh mangsa dari sudut 45 darjah.

“Ini menunjukkan mangsa berada dalam posisi melutut apabila ditembak oleh polis, sama sekali bertentangan dengan versi polis bahawa mereka menerpa polis dengan parang sebelum ditembak,” kata Nurul Izzah dan N Surendran dalam satu kenyataan media hari ini.

Menurut mereka, Muhamad Syamil dan Mohd Hairul ditembak di bahagian kepala dan dada manakala Hanafi pula ditembak dua kali di kepala dan dada.

“Mengapa bukan percubaan untuk mencederakan dan menangkap mereka? Mengapa mereka ditembak berkali-kali di kawasan amat penting seperti kepala dan dada? Ini menunjukkan polis menembak untuk membunuh, daripada melemahkan mangsa,” ujarnya.

Mereka juga mempersoalkan kesan lebam di mata Hairul Nizam berdasarkan laporan ahli patologi Hospital Tengku Ampuan Rahimah.

“Dengan tidak munasabah, menteri dalam negeri juga berkata kes telah disiasat bagi cubaan membunuh di bawah kanun keseksaan S 307, walaupun mangsa semua meninggal dunia.

“Berdasarkan fakta-fakta dan bukti forensik, tidak dapat dinafikan menteri dalam negeri sengaja mengelirukan dewan rakyat,” katanya yang menambah kenyataan  Hishamuddin itu menunjukkan beliau gagal melindungi dan membantu orang awam.

“Bagi pihak keluarga-keluarga mangsa, kita mengulangi kami melakukan pendakwaan undang-undang terhadap anggota terbabit dalam pembunuhan ini,” tegasnya.

About wanazizahblog

President of Parti keADILan
This entry was posted in Demokrasi, Ekonomi, KEADILAN, Kenyataan Media, Pakatan Rakyat, Politik, Sosial. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s