‘Kg Baru’ dalam daftar pemilih SPR

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR), mencipta sejarah baru apabila mendaftarkan sebuah kampung bernama ‘Kg Baru’ dalam daftar pemilih pilihan raya.

Bagaimanapun nama ‘Kg Baru’ yang didaftarkan dalam laman web berkenaan dibetulkan tidak sampai sejam selepas isu itu ditimbulkan media.

Ia sekaligus menunjukkan kepincangan dalam sistem daftar pemilih SPR yang terdedah dengan penipuan.

Pada mulanya perkara itu didedahkan Ketua Pemuda Pas Johor, Suhaizan Kayat  yang juga Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Pemuda Pas.

Kg Baru didedahkan mempunyai kad pengenalan bernombor 830527115422 dan dilahirkan pada 27 Mei 1983.

Menurut daftar pemilih SPR yang telah disahkan, Kg Baru layak mengundi di DUN Hulu Besut dan kerusi parlimen Besut.

Namun apabila semakan dibuat di laman web Jabatan Pendaftaran Negera (JPN) nombor kad pengenalan bagi pemilih yang bernama Kg Baru sebenarnya adalah milik Noraini Binti Abdullah.

Suhaizan dalam kenyataan media juga mendakwa Pemuda PAS menjumpai pemilih dari kalangan ‘pengundi hantu’ di mana nama mereka tidak terdapat dalam rekod JPN.

Beliau memberikan contoh seseorang yang kononnya bernama Farhana Binti Abdul Rashid, no kad pengenalan 840505715012 dan dikatakan pengundi di DUN Wakaf  Mempelam dan kerusi parlimen Kuala Terengganu di daftar pemilih SPR yang telah disahkan.

Namun semakan di laman web JPN menunjukkan nombor yang dimasukkan tidak sah ataupun tiada permohonan mengikut nombor yang diberikan itu.

“Persoalannya bagaimana SPR boleh mendaftarkan pengundi hantu sedangkan SPR mempunyai sistem pendaftaran pemilih sepanjang tahun (e-SPPST) yang telah dihubungkan dengan JPN melalui sistem ALIS (Agency, link-Up System)?”

“Berdasarkan kepada peristiwa pada 2 Ogos lalu di mana JPN mengubah status warganegara dalam tempoh satu jam setengah maka mungkin maklumat Farhana Binti Abdul Rashid akan berubah selepas media menyiarkan maklumat pengundi hantu ini,” katanya.

About wanazizahblog

President of Parti keADILan
This entry was posted in Demokrasi, KEADILAN. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s